“Κανείς δεν μπορεί να με πληγώσει χωρίς τη συγκατάθεσή μου.” Γκάντι
Όλοι μας, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, έχουμε βιώσει τις ανθρώπινες σχέσεις ως πολύπλοκες και πολύπλευρες. Ας αναλογιστούμε πως ο ίδιος ο άνθρωπος είναι ένα πολύπλοκο ον, πόσο μάλλον λοιπόν μια σχέση, όταν αυτή αποτελείται από δύο ανθρώπους. Οι νέοι όταν ζουν μια σχέση μέσα στον απόλυτο έρωτα είναι σαν να ζουν σ’ ένα παραμύθι αναμένοντας κιόλας το πολυπόθητο “Ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα…”.
Συμβαίνει πάντα αυτό; Νομίζω πως όλοι έχουμε αυτήν την απάντηση μέσα μας.
Η τέχνη της συμβίωσης:
Οι καβγάδες ανάμεσα στο ζευγάρι θεωρούνται κάτι φυσιολογικό μέσα στη σχέση. Η απόλυτη ηρεμία μάλιστα είναι το παράλογο κομμάτι, παρόλο που οι περισσότεροι την αποζητούμε. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό οι καβγάδες και οι εντάσεις να σταματούν πριν φτάσει ο ένας να πληγώνει τον άλλον. Σημαντική είναι η χρυσή τομή, η μέση λύση που θα ικανοποιεί και τους δυο, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η καταφυγή σε εγωισμό, εξάρτηση και παθητικότητα αφήνοντας τον άλλον να επιλέξει τη λύση του προβλήματος. Ίσως φαίνεται μια εύκολη λύση, αλλά ουσιαστικά είναι “μπάλωμα” μέσα στη σχέση.
Μακάρι να μπορούσαμε να μοιράσουμε οδηγό διαχείρισης μιας σχέσης, ωστόσο ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες τεχνικές.
Ιδιαίτερα βοηθητικό κατά την επίλυση ενός προβλήματος θα ήταν να καταγράφονται σε χαρτί, το οποίο θα τοποθετείται σε περίοπτη θέση, τα εξής:
-ακριβώς το πρόβλημα (πώς, πού, πότε).
-όλες τις εναλλακτικές λύσεις, όσο δύσκολες κι αν φαίνονται (αφού πρώτα απαντηθούν οι εξής ερωτήσεις: 1) Λύνει έστω και εν μέρει το πρόβλημα; 2) Διαθέτουμε τα μέσα για να την εφαρμόσουμε;
-ανάλυση των θετικών και των αρνητικών στοιχείων κάθε λύσης.
-και τέλος, αφού καταλήξετε στην επικρατούσα λύση, καταχωρείστε την και καταγράψτε τη ως τον επόμενο σας στόχο.