Εγκληματίας: είναι ο άνθρωπος ο οποίος διαπράττει έγκλημα (άδικη πράξη, προβλεπόμενη και τιμωρούμενη από το νόμο με ποινή) σε μια περιορισμένη χρονικά και τοπικά κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, δεν ισχύει η ίδια νομοθεσία σε όλες τις κοινωνίες. Σε μια πολιτεία των ΗΠΑ μία άνομη πράξη τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, ενώ σε μία άλλη πολιτεία τιμωρείται απλά με κάποιο πρόστιμο. Παρουσιάζονται, λοιπόν, διαφορές ως προς τον ορισμό της έννοιας αυτής.
Παράδειγμα ηθικού διλήμματος: «Είσαι στο σχολείο και πεινάς πολύ αλλά δεν έχεις λεφτά μαζί σου και η μητέρα σου ξέχασε να σου δώσει μαζί φαγητό. Βλέπεις μια συμμαθήτριά σου να έχει δύο σάντουιτς. Τι κάνεις; Πηγαίνεις και της παίρνεις το ένα;»
Η απάντηση είναι όχι καθώς το να κλέβει κανείς είναι μια μη ορθή συμπεριφορά που δεν αναγνωρίζεται από την κοινωνία και της επιβάλλεται η αντίστοιχη ποινή. Αν ένα παιδί δεν έχει ομαλή ηθική ανάπτυξη δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στο καλό και το κακό. Πολλές φορές γνωρίζει ποιο είναι το καλό, ωστόσο, παρουσιάζεται σφάλμα κατά τη μετάφραση του καλού σε πράξεις, οπότε και προτιμώνται οι κακές πράξεις. Όντας πλέον ενήλικας έχει ολοκληρωθεί η προβληματική ηθική ανάπτυξή του.
**Οι παραπάνω θεωρίες απλά παρουσιάζουν μια συνοπτική εικόνα για το ποιους προτιμάει συνήθως η εγκληματικότητα. Δεν έχουν αδιάλλακτο και απόλυτο χαρακτήρα για το ποιος φέρει το μικρόβιο της εγκληματικότητας, καθώς και στις τέσσερις περιπτώσεις θα μπορούσαμε να συναντήσουμε το ακριβώς αντίθετο παράδειγμα (π.χ. έχει πραγματοποιηθεί έρευνα κατά την οποία αποδείχθηκε πως περισσότερα φυσιολογικά αναπτυσσόμενα άτομα διέπραξαν εγκλήματα απ’ ότι άτομα με διανοητική καθυστέρηση). Εξάλλου όπως είπε και ο Freud: «Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ικανοί να διαπράξουμε έγκλημα κάτω από ορισμένες συνθήκες.»